Sunday, October 03, 2010

Datainsamling

Majorna ligger ungefär tre kilometer väster om Göteborgs stadskärna och det bor ungefär 29 000 personer på en yta av 4,3 kvadratkilometer. Det tar 15-30 minuter att åka spårvagn från Majorna till Brunnsparken i centrum, och ungefär lika lång tid att ta sig till havet och skärgården. Stadsdelen har vuxit fram kontinuerligt sedan 1700-talet, med dess hamnanknutna verksamheter och bostäder, men den huvudsakliga bebyggelsen bygger på traditionell kvartersstad från slutet av 1800-talet och framåt. Idag finns en blandning av hus och stadsrum från många olika epoker i stadsdelen. Majorna upplevs av många som en stad i staden, med sina små affärer och levande gatuliv, slutna kvarter med grönskande gårdar, blandning av bostäder och arbetsplatser. Stadsdelen brukar lyftas fram som en unik och "levande" stadsdel och ofta hör man talas om Majornas starka lokala identitet.

Majorna är indelat i fyra stadsdelsområden; Stigberget, Majorna, Kungsladugård och Sanna. Majorna gränsar i norr till älven, i öster till Masthugget och Slottsskogen, i söder till Högsbo och i väster till Älvsborg. I praktiken är gränsen i norr inte älven utan den tungt trafikerade Oskarsleden som effektivt skär av Majorna från vattnet.

Sandarna uppfördes på 1930- och 1940-talet som en fortsättning på bebyggelsen i Kungsladugård. Stadsdelen kännetecknas av de ljusa fyrvåningshusen med putsad fasad i funktionalistisk stil. I övergången mellan stadsdelarna vid Sannaplan byggdes friliggande landshövdingehus i rader utan gårdar, de var de sista landshövdingehusen som byggdes innan den fuknionalistiska stilen kom att dominera.
Sandarna står på en ås som stiger upp från Kungsladugård och Klippan, åsen fortsätter väster om stadsdelen. Älvsborgsbron har sitt södra fäste uppe på bergen och stadsdelen avgränsas västerut av Kungstens industriområde, i söder gränsar stadsdelen till den vidsträckta Västra Kyrkogården. Vid backens slut i öster ligger Sannaplan, varifrån vägen och spårvagnstrafiken fortsätter in på Mariagatan till Kungsladugård.
Stadsdelen har givit namn åt Sandarnakulturen som är en period i svensk stenålder. Själva stenålderboplatsen låg i sluttning mellan Sannaskolan och spårvagnshallarna.

No comments:

Post a Comment